Wat is een CD perserij?

Een "CD perserij" is een bedrijf dat compact discs (CD's) produceert door gegevens, muziek of andere inhoud op een lege CD te persen. Dit proces staat bekend als "cd-persen" en het omvat het creëren van fysieke kopieën van CD's door de gegevens of muziek op een lege, onbewerkte CD te branden met behulp van gespecialiseerde machines en technologie.

CD Perserij

Het cd-persproces omvat doorgaans de volgende 5 stappen:

 1. Mastering:
  De audio- of gegevensbestanden worden geoptimaliseerd en voorbereid voor duplicatie, inclusief het aanbrengen van eventuele gewenste effecten of bewerkingen.
 2. Glasmastering:
  Een glasmaster wordt gemaakt met de gemasterde gegevens. Dit is een stuk glas dat is gecoat met een lichtgevoelige laag, waarop de gegevens worden gegraveerd met behulp van een laser.
 3. Stempels maken:
  Vanuit de glasmaster worden stempels gemaakt, meestal van metaal, die worden gebruikt om de gegevens op de uiteindelijke CD's te persen.
 4. CD-persen:
  De lege, onbewerkte CD's worden verwarmd en de stempels worden gebruikt om de gegevens in de plastic schijven te persen, waardoor de fysieke kopieën van de CD's worden gemaakt.
 5. Bedrukking en verpakking:
  Na het persen worden de CD's bedrukt met artwork en informatie, en vervolgens verpakt in hoesjes of andere verpakkingen voor distributie.

Kijk voor meer informatie ook eens op www.musicgroup.nl